Профільне навчання як орієнтир для професійного вибору

31.03.2024 10:22

28 березня 2024 року відбувся науково-практичний вебінар для керівників професійних спільнот вчителів біології і екології «Профільне навчання як орієнтир для професійного вибору». Методист Мирна Л.А. розкрила мету та значення профільного навчання, яке значно розширює можливості школярів у виборі власної освітньої траєкторії та усвідомленого професійного вибору; акцентувала увагу на тенденції поступового зменшення учнів, охоплених профільним навчанням біологічного напрямку в області; окреслила можливі шляхи формування сучасного освітнього середовища для успішного функціонування профільного навчання біологічного напрямку. 

Доцент кафедри екології та біологічної освіти Хмельницького національного університету, кандидат педагогічних наук Скрипник С.В. у виступі «Профільне навчання як базис формування компетентнісногоучителя» наголосив на очікуваннях закладу вищої освіти від випускників профільних класів, ознайомив з організаційною моделлю підготовки фахівців для профільної школи на основі сучасних підходів до організації біологічної освіти.

        Під час практичної частини  педагоги-спікери ознайомили учасників вебінару з родзинками власного досвіду роботи з питань підготовки школярів щодо професійного вибору:

• про значення допрофільної підготовки йшлося у виступі Петручак І.В., старшого учителя  біології ліцею №4 ім. Павла Жука Хмельницької міської ради;
• про   профільне навчання як потяг, що веде до успішного вибору професії йшлося у виступі Панчишин О.М., вчительки вищої кваліфікаційної категорії Славутського ліцею Хмельницької обласної ради;
• про якісне науково-методичне та технічне забезпечення профільного навчання як основи формування творчої, професійно спрямованої особистості йшлося у виступі Гусака С.Г., вчителя-методиста Хмельницького ліцею Хмельницької обласної ради;
• успішний досвід додаткової біологічної освіти в Winogradsky School презентували вчителі-методисти Слободян О.Й. та Пашко М.П.

У ході дискусійної онлайн-панелі «Профільне навчання: як бути в русі?» учасники вебінару звернули увагу на високу результативність учнів профільних класів біологічного напрямку  в ЗНО/МНТ, олімпіадах, турнірах, конкурсах., обмінялися думками, враженнями та побажаннями.

Фотозвіт