На порядку денному питання методичної підтримки педпрацівників

28.01.2021 15:01

З кінця 2020 р. територія Хмельницької області включає 60 територіальних громад, різних за площею, кількістю жителів, закладів освіти, педагогічних працівників.

Децентралізація – один із викликів, який має бути врахований при розробці моделей методичної підтримки педпрацівників у регіонах, функції якої законодавчо закріплено за Центрами професійного розвитку  педагогічних працівників (далі ЦПР ПП). Рішення про створення таких комунальних установ приймає засновник (місцева рада).

Впродовж останніх місяців в області 15 місцевих рад прийняли рішення про створення ЦПР; сьогодні функціонує 13 ЦПР (1 – на стадії створення; 1- в стані ліквідації). Близько 50% територіальних громад, в силу малочисельності педагогічних працівників (від 40 до 300),  створення комунальної установи не вважають доцільним. Також на рівні обговорення залишаються ідеї створення ЦПР різними суб’єктами, укладання угод про співпрацю із новоствореними комунальними установами.

При цьому для органів управління освітою в територіальних громадах питання методичної підтримки професійного розвитку педпрацівників залишається одним із пріоритетних. Найоптимальнішими шляхами здійснення розглядаються: активізація методичної діяльності в закладах освіти, створення територіальних професійних спільнот, налагодження співпраці з різними суб’єктами підвищення кваліфікації, поглиблення співпраці з ХОІППО.

Ці питання, поряд з іншими (координація діяльності обласної психологічної служби, інклюзивно-ресурсних центрів тощо), стали предметом обговорення представників органів управління освітою в територіальних громадах, директорів ЦПР ПП, працівників ХОІППО - учасників зустрічі в онлайн режимі, проведеної 28 січня 2021 р. обласним інститутом під керівництвом ректора В. Очеретянка.

Матеріали семінару